Centern vill veta vem som ska betala byggandet av nytt centrum i Kiruna

1:36 min

Kiruna kommunfullmäktige har klubbat igenom utvecklingsplanen för nya centrum, som bygger på resultatet i arkitekttävlingen. Men debatten kom också att handla om vem som ska betala för själva byggandet.

– Vi kan inte se någonting som tyder på att det kommer att gå i lås. De vet inte vem som ska betala för det, säger Gunnar Selberg (C).

– LKAB ska betala för varje hus man vill komma åt i gamla Kiruna och bygga nytt i nya Kiruna.

Kommunalråd Kristina Zakrisson (S) säger så här:

– Det första vi har beslut på är stadshuset där LKAB kommer att stå för varenda krona. Sedan utgår jag ifrån att LKAB kommer att bygga också förutom att vi kommer att förhandla om infrastrukturen. Väldigt stora delar kommer LKAB att stå för, men det finns ingen anledning att LKAB eller kommunen ska vara de enda som investerar, säger hon.

Hur kan man vara säker på att andra vill bygga?

– Säker kan man aldrig vara men vi har väldigt mycket intresseförfrågningar, vi har möten med flera som vill börja så snart det går. Jag känner mig väldigt trygg i att vi kommer att få investerare som vill bygga i nya Kiruna, säger Kristina Zakrisson.

Gunnar Selberg har en annan uppfattning.

– Jo, men intressenter utifrån bygger för att sedan hyra ut till Kirunaborna. En stor investerare kanske är beredd att satsa, men det gör de inte av välvilja. Det gör de för att sedan kunna ta ut fullkostnadstäckning av Kirunaborna. Då blir det Kirunaborna som betalar, säger Gunnar Selberg.

Något Kristina Zakrisson kommenterar så här:

– Vad jag har sagt är att om vi till exempel ska bygga ett nytt hotell i den nya centrumkärnan, och det kommer in en aktör som inte har funnits i staden förut, av vilket skäl skulle någon annan än den aktören själv betala, säger Kristina Zakrisson.