Ont om tid för nytt uppdrag

Det var meningen att han skulle gå i förtida pension, men istället fick förre länsrådet Gunnar Hedborg ett nytt uppdrag.

Det blir nämligen han som ska se till att gruvornas utbredning i Malmberget och Kiruna ska ske på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

Gunnar Hedborg ska se till att gruvorna i Malmberget och Kiruna kan utvecklas. När gruvorna breder ut sig kommer det att påverka städerna och även där gäller det att se till att städerna kan utvecklas på ett bra och långsiktigt sätt.

Gunnar Hedborg kommer att samordna jobbet mellan Vägverket, Banverket, regeringen, länsstyrelsen, LKAB och kommunerna.

Det viktigaste jobbet handlar just nu om elförsörjning och byggandet av nya vägar och järnväg i Kiruna.

- Eftersom Banverket har en lång framförhållning där det kan gå 10 år mellan planering och tills det att jobbet är i gång så är det ett jobb som känns mest angeläget. Förhoppningvis kan vi korta den tiden till 8 år, säger Gunnar Hedborg.

Det är inget snabbjobb som väntar förre länsrådet.

- Nej, det här jobbet kommer att ta flera år. Meningen är att det ska bli en bra lösning både för städerna och LKAB, en lösning som kommer att kunna fungera långt in i framtiden, säger Gunnar Hedborg.

" ... det här jobbet kommer att ta flera år ... "

Gunnar Hedborg
samordnare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".