Norrbotten

Polis sexchattade med barn – får behålla jobbet

1:55 min

En polis i Norrbotten som sexchattade med en 13-årig flicka får behålla sitt jobb. Istället får polisen löneavdrag motsvarande sex arbetsdagar.

Lotta Gustavson ärvice ordförande Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd:

– Ja i den arbetsrättsliga lagstiftningen finns det vissa bestämmelser om preskriptionstider för möjligheterna att pröva det här som ett skiljandeärende men de hade löpt ut för länge sedan. Frågan om avsked eller uppsägning har inte varit uppe i nämnden överhuvudtaget.

"Oetiskt, opassande och fullkomligt oacceptabelt" kallar Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd den nu utredda polisens agerande när han sexchattade på polisens datorer med flera personer varav en var en 13-årig flicka.

Mannen, som var öppen med sitt yrke fick reda på flickans ålder men fortsatte ändå med sexuella anspelningar och beklagade sig över att hon inte hade möjlighet att komma och träffa honom som han föreslog.

Men eftersom arbetsgivaren, som idag inte kommenterar enskilda personalärenden, inte underrättade mannen om att han var under utredning tillräckligt snabbt så har det inte varit möjligt att pröva om han skulle få behålla jobbet eller inte. Det hade behövt ske inom två månader från händelsen, förklarar Lotta Gustavson i personalansvarsnämnden.

– Då hade vi kunnat pröva den frågan. Men jag vill inte teoritisera om det, det är en hypotetisk fråga.

Flera förundersökningar har gjorts om bland annat försök till köp av sexuell handling av barn och kontakt med barn i sexuellt syfte men lagts ner. Den aktuella polisen har i förhör sagt att han aldrig avsåg att träffa flickan, vilket gjorde att åklagaren inte valde att gå vidare med fallet, enligt Pär G Lindell vid riksenheten för polismål.

Lotta Gustavson i personalansvarsnämnden tycker att det 25 procentiga löneavdraget under 23 dagar, eller totalt motsvarande sex arbetsdagar utan lön, visar på hur allvarligt polisen ser på mannens agerande.

– Och om man tittar på nämndens praxis så är det alltså ett mycket kraftigt löneavdrag.