Luleå

Facebook nekar svensk polis förtur

1:33 min

Att en av Facebooks serverhallar ligger på svensk mark i Luleå gör inte att svensk polis ska få snabbare hjälp än andra när de vill ha ut användaruppgifter till brottsutredningar. Det menar Facebook som nekar polisens tidigare förfrågan.

Kammaråklagare Jerker Asplund jobbar med IT-brott på Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum, och han säger att det är viktigt att snabbt få ut en brottsmisstänkt persons användaruppgifter för att kunna säkra bevisning till utredningar.

- De brott det främst handlar om just på Facebook är olaga hot och utpressning, säger han.

Problemet är att det är en lång kö av polismyndigheter världen över som vill begära ut till exempel IP-adresser och chattloggar från Facebook. Vilket gör att den svenska polisen upplever att det kan gå trögt. 

Men polisen och Åklagarmyndigheten hörde av sig till företaget i våras för att se om de kunde få förtur i kön eftersom Facebook öppnade en serverhall på svensk mark i Luleå tidigare i år - den första någonsin utanför USA.

Facebooks svar blev nej.
 
De får vända sig till huvudkontoret i USA precis som alla andra myndigheter, berättar Frida Löwengren, Facebooks talesperson i Norden på Northern Link PR. 

- Det är inte så att vi vill hindra polisen från att jobba snabbare eller effektivare. Utan vi tycker det är viktigt att ha en process som följer lagen, säger Frida Löwengren.

Som gäller alla?

- Ja, precis.

Hon poängterar också att de måste balansera användarnas integritet med att hjälpa polisen.

Men även om Facebook inte vill särbehandla svensk polis så kan det göras en husrannsakan i serverhallen i teorin, menar Jerker Asplund.

Fast i praktiken blir det svårt. Dels eftersom polisen inte vet om uppgifterna de söker finns just i Luleå, och dels för att serverhallen är så stor.
Det skulle också vara orimligt med en så krävande insats för att utreda vardagsbrott som olaga hot, berättar Jerker Asplund.

- Så i de allra flesta fallen så kommer husrannsakan vara uteslutet, men den teoretiska möjligheten finns, säger han.