Annika Östberg: "Jag vill berätta att det finns hopp"

9:56 min

Igår kväll föreläste Annika Östberg för drygt 500 personer på Storstrand i Öjebyn, utanför Piteå. Hon berättade om sin uppväxt i Stockholm, flytten till USA och hur hon efter ett dubbelmord dömdes till ett långt fängelsestraff.

För ett par år sedan kom Annika Östberg hem till Sverige och blev frisläppt. Nu har hon skrivit två böcker och åker runt och föreläser.

– Jag vill berätta att det finns hopp. Jag har orsakat så mycket skada. Kanske jag kan ge ett värde till de liv som gått förlorade, en mening till det som är så sanslöst, istället för att bara försöka glömma och sudda ut, säger hon.

Efter ett kriminellt liv kantat av narkotika dömdes Annika Östberg till slut för inblandning i ett dubbelmord. Hon satt 28 år i amerikanskt fängelse och blev till slut beviljad att avtjäna sitt straff i Sverige.

2011 släpptes hon och nu har hon skrivit två böcker och åker runt och föreläser. Hennes teman är de små livsvalen och deras stora konsekvenser.

– Jag pratar ofta med ungdomar i skolor. Om jag kan få dem att tänka till och vara lite mer försiktiga, så kanske vi kan undvika några katastrofer, säger Annika Östberg.