Markku Sutela. Kuva: Ida Brännström / Sveriges Radio.
Norrbotten

Psykiatrin i Torneå vill ogärna ta emot norrbottningar

1:22 min

En lag som trädde i kraft i början av oktober gör det möjligt för norrbottningar att nyttja psykiatrin i Torneå, som uppmärksammats för sina behandlingsmetoder och goda resultat.

Men psykologen Markku Sutela vid Keropudas mentalvård i Torneå rekommenderar inte norrbottningar med psykisk ohälsa att söka sig dit.

– Det är problematiskt eftersom vårt sätt att arbeta baseras på att anhöriga, exempelvis lärare, arbetskamrater, polis och missbruksvård kan delta i behandlingsplanen och om patienten bara kommer hit ensam så kan vi inte göra så mycket, säger Markku Sutela

Tror du att fler svenskar kommer att söka sig till er nu i och med att man nu har laglig rätt att ansöka om vård i annat land?

– Kanske, vi har redan haft några patienter från Haparanda som varit finsktalande och har familjer i Finland men det förutsätter alltså att de kan ha med sig sina familjer och sociala nätverk i behandlingen. Annars kan vi inte hjälpa dem, säger Markku Sutela.

Enligt Markku Sutela vore det mycket bättre om psykiatrin i Norrbotten lärde sig den finska modellen istället för att norrbottningar måste söka sig till Torneå.

– Barnpsykiatrin i Gällivare arbetade utifrån våra principer för några år sen med mycket goda resultat och det gör man också i Norge på flera håll och i Tyskland och USA utvecklar man arbetet efter samma principer, berättar Markku Sutela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista