Niklas Sandström, flygsäkerhetsofficer F21 och som 1998 tvingades skjuta ut sig från ett Viggenplan efter att motorn hade stannat.

Niklas tvingades också skjuta ut sig

8:05 min

I går krockade två plan från det finska flygvapnet och trots att piloterna sköt ut sig från planen omkom den ena piloten. Olyckan inträffade i Österbotten norr om Vasa. Niklas Sandström, flygsäkerhetsofficer vid F 21, har erfarenhet av att skjuta ut sig.

I P4 Morgon berättade han om händelsen 1998 som tvingade honom att skjuta ut sig. Motorn på hans Viggenplan stannade på 5 000 meters höjd, vilket tvingade honom att ta till handtaget som gjorde att han skickades ut i luften för att en stund senare landa i vattnet.

– Att förklara på några sekunder hur det känns att skjuta ut sig kan man inte, även om det går väldigt snabbt, säger han.

Han berättat vidare att just när man drar i handtaget är man inte rädd, då det går så fort, men att det kan komma både före och efter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista