Använder du bilbältet?

Norrbottningarna är bland de sämsta i landet på att använda bilbälte. Det visar NTF:s senaste undersökning av bältesanvändningen.

Sämst är manliga förare där 85 procent använder bältet. Bara Dalarna och Kalmar är sämre.

Bäst är bältesanvändningen i Halland med 99 procent och 100 procent (!) av de kvinnliga förarna.

NTF:s bältesmätningar omfattar samtliga 290 kommuner i landet. Men det är många län som har långt kvar till det nationella målet år 2020 där 99 procentska använda bilbälte. 

– Glädjande nog kan vi notera ytterligare en ökning av bältesanvändningen i framsätet, i de 117 kommuner vi följt sedan 2004, till nuvarande 93,6 procent. Det innebär att vi sedan mätningarna inleddes, noterat en årlig ökning av bältesanvändningen och att det går att påverka beteendet hos trafikanter. Men variationerna mellan länen är stora, endast sex län ligger över 95 procent, säger Monica Green, ordförande NTF i ett pressmeddelande.

Se hela listan!

Fråga

Checklista för god bältesanvändning

Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så att det hamnar rätt i förhållande till din längd.

Höftbandet mot låren.Det nedre bandet ska sitta över höftbenet ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsakar inre blödningar.

Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Om bältet inte är sträckt slår du i ratten innan det gör någon nytta.

Källa: NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista