Norrbotten

Risk för storm i helgen

Det är risk för storm i Norrbotten under helgen och troligtvis kommer SMHI snart att utfärda en klass 2-varning.

Det är ett djupt lågtryck, bildat ute på Atlanten, som drar in västerifrån under lördagskvällen. Efter att ha dragit över Jämtland och södra Lapplandsfjällen kommer det att fortsätta vidare österut över landet med mycket hårda vindar i södra Norrland som följd.

I Västerbotten och Norrbottens kustland ser det ut bli stormbyar enligt Linnea Rehn, meterolog på SMHI.

Det kommer dessutom att regna och kanske till och med snöa i samband med det här, så det kommer att vara dålig sikt.

Det finns också risk för skador på större byggnader, träd kan blåsa omkull och det kan bli problem med el- och telefonförsörjning. Helst ska man hålla sig inomhus vid en klass 2-varning, så SMHI uppmanar de som befinner sig i de drabbade områdena att hålla koll på väderprognoserna.

Storm

Som storm räknas en vindstyrka på 24,5-32,6 meter per sekund (m/s). Så stark vindstyrka är sällsynt i inlandet och kan leda till betydande skador på hus och att träd rycks upp med roten. De högsta medelvindar som uppmätts i Sverige är 40 m/s vid kusten och 44 m/s i fjällen. Det räknas som orkan.

(Källa: SMHI)

Nyheter P4 Norrbotten/TT

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.