Skolchefen i Kiruna: ”Jag blir förbannad”

2:03 min

I går utsattes skådespelaren Bianca Meyer för högstadieelever som bland annat skrek "heil Hitler" under en föreställning i Kiruna. Kommunen tittar nu närmare på händelsen.

– Jag blir uppriktigt förbannad. Det här är ett oacceptabelt beteende. Det är inte heller små barn utan 14-15-åringar där vi kan förvänta oss en hel del medvetenhet och eget ansvar för hur man uppträder, säger Simon Lindh, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kiruna kommun.

Att ingen lärare ska ha tagit tag i det här när det hände, vad tycker du om det?

– Om det är så, så är det inte bra. Skolan ska ingripa.

Vad kan skolan göra, kan man ha bättre information om Förintelsen?

– Min uppfattning är att vi har en god information om Förintelsen och historien kring nazismen. Och jag ser inte att det här direkt har en koppling till det. Som jag förstår det är det ett uttryck för en allmän brist i värdegrunden och ett ungdomligt oförstånd.

En av killarna som skrek under föreställningen har i dag bett om ursäkt till skådespelaren Bianca Meyer.

– Med styrka i rösten sade han att han inte riktigt förstått vad han sagt och att han nog hade gjort det för att verka tuff inför sina kamrater, skriver regissören Ingela Lekfalk på Facebook.

– Sedan så måste jag ge beröm till skolchefen och rektorer i Kiruna som direkt tog tag i frågan och som under dagen haft samtal med både med ensemblen, lärare och elever.