Apatiska asylbarn tas upp i budgetförhandlingar

De apatiska flyktingbarnen som söker asyl är ett högaktuellt ämne på politisk nivå just nu. Sent igår var det debatt i riksdagen och kristdemokraterna kom med ett 10-punktsprogram.

Samtidigt ger nu Vänsterpartiet besked att de tänker ta upp frågan i de kommande budgetförhandlingarna.

- Vi kommer att lyfta det i budgetförhandlingarna på två olika sätt, säger Kalle Larsson, vänsterpartistisk riksdagsledamot som arbetar med flyktingfrågor.

Mer sjukvård till asylsökande
De två aspekter som Vänsterpartiet tänker ta upp i de kommande förhandlingarna om vårbudgeten handlar om de apatiska flyktingbarnen. Dels vill man att sjukvården ska få mer pengar för att hjälpa alla asylsökande, inklusive de aktuella barnen, dels föreslår man att det ska göras en nollställning av asylsystemet som motsvarar en amnesti.

- Det kommer för de här barnen, om det genomförs, att innebära att man får chansen att börja komma tillbaka till livet igen, säger Kalle Larsson.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger till Norrbottensnytt att partiet också driver de här frågorna och han ger besked att miljöpartiet kommer att ställa sig bakom Vänsterpartiets krav när det kommer upp i förhandlingarna om vårbudgeten.

Går inte att fejka tillstånd
Familjen Bajraktari i Luleå och deras apatiska dotter Niada är ett av ett hundrafemtital liknande fall i Sverige som nu är högaktuella. På politisk nivå driver alla partier utom Moderater och Socialdemokrater frågan att det borde ges amnesti till de berörda. Moderaternas- och Socialdemokraternas varning att fler skulle gå in i apati om man ger de nu aktuella barnen möjlighet att stanna ger Vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson inte mycket för.

- Ja jag har hört talas om det där, det tycker jag är cyniskt att påstå. Det är enligt den medicinska expertisen inte möjligt att simulera, att fejka det här tillståndet, säger han.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".