Fallet Vatchareeya Bangsuan - rättegången

Nu ska tingsrätten avgöra om 22-åringen mördat Vatchareeya

1:56 min

Idag avslutades rättegången om mordet på 20-åriga Vatchareeya Bangsuan från Boden. Åklagarna vill att den 22-åring som åtalats för mordet döms till livstids fängelse, medan 22-åringens försvarare anser att han ska släppas fri.

Åklagarna gick i sin sluplädering igenom den tekniska bevisning som de anser binder 22-åringen vid mordet. De anser också att det är möjligt att mordet begåtts i 22-åringens lägenhet.

Anledningen är att obduktionen av kvarlevorna visar att hon utsatts för yttre våld mot halsen och att de första stickskadorna kan ha gett enbart inre blödningar och lämnat få eller inga blodspår i lägenheten.

Åklagarna är övertygade om att styckningen gjorts någon annanstans och att den är gjord av en person som inte är kunnig inom området.

Den åtalade 22-åringen är både fysiskt och psykiskt kapabel att utföra ett sådant dåd, hävdar åklagare Ulrika Schönbeck. Hans funktionshinder kan snarare ha varit en hjälp istället för ett hinder, enligt henne.

Ulrika Schönbeck avslutade slutpläderingen i rättegången med att hävda att den åtalade 22-åringen uppsåtligen har mördat, styckat och flyttat Vatchareeya Bangsuans kropp.

Åtgärderna efter döden skärper allvaret i gärningen. Åklagarna yrkar därför på livstids fängelse och att 22-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Försvarsadvokaterna å andra sidan hävdade i sin slutplädering att det inte är bortom allt rimligt tvivel att det är den åtalade 22-åringen som utfört mordet. De yrkar därför att 22-åringen frias.

Det finns enligt försvararna stort utrymme för tvivel, alternativa händelseförlopp och alternativa gärningsmän.

- Den åtalade behöver inte bevisa sin oskuld, det är åklagaren som ska bevisa att andra gärningsmän är uteslutna, sa försvarsadvokat Bo Forssberg.

Efter slutpläderingarna konstaterade tingsrätten i Piteå att de måste få tid för överläggningar. Beslut om 22-åringen ska fortsätta vara häktad väntas därför först på måndag.