1 av 2
Det nya trafikledningstornet till vänster. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Utsikt från det nya tornet mot det gamla

Nytt flygledartorn på Kallax

På fredagen invigdes ett nytt flygledartorn på Kallax i Luleå och det gamla från 1975 ska rivas.

Anledningen till att ett nytt torn har byggts är bland annat arbetsmiljöskäl och flygledarna Per Lindkvist och Tomas Sandberg gillar sin nya arbetsplats med bättre miljö och större utrymmen.

Det nya flygledartornet är 35 meter högt och något högre än det gamla. Överst i tornet arbetar flygledarna och därunder meteorologerna.

Det första tornet byggdes 1943 och tretti år senare det andra. Nu ytterligare tretti år senare står det tredje tornet klart och det invigdes av kommunalrådet Karl Petersen, som klippte av ett blågult band. Ceremonin leddes av F 21-chefen Jan Otterström.

Totalt har det nya tornet kostat 29 miljoner kronor och då ingår rivning av det gamla, som fortfarande står alldeles intill. Generalentreprenör har varit Nåiden Bygg AB och bland underentreprenörerna märks Piteå plåt och Norrlands Elektriska och bland konsulterna märks arkitekthuset Monarken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".