Stora förändringar i Sametinget

Om två månader är det val till Sametinget. Skulle det vara val idag skulle det blivit stora förändringar i sammansättningen av Sametinget.

Det här visar en opinionsundersökning som Skop gjort för Sameradions och SVT Sápmis räkning.

Drygt 1000 personer tillfrågades och 735 av dessa angav ett parti som de ska rösta på. 20 procent angav att de inte ska rösta och 7 procent är osäker på vilket parti de ska rösta på. I sametingets röstlängd finns totalt 7 179 personer.

Skop har under perioden 21 februari till 28 februari gjort en telefonundersökning med personer ur sametingets röstlängd. En av frågorna var alltså vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag.

Jakt- och fiskesamerna går starkt framåt och är nu det största partiet med nästan en tredjedel av rösterna om det vore val i dag.

Samelandspartiet däremot har nästan halverat sitt stöd sedan omvalet 2001 och är i dag bara tredje största parti med 17 procent av väljarstödet - omkörda även av skogssamerna som i dag stöds av 18 procent.

Samerna stora förlorare
Ett annat parti som går framåt är renägarförbundet som fördubblar sitt stöd och skulle nu få 12 procent av rösterna.

Även min geaidnu ökar något medan partiet samerna får betecknas som undersökningen andra stora förlorare - de har tappat mer än hälften av sina väljare sedan omvalet 2001.

De tre småpartierna som har meddelat att de inte ställer upp i valet backar också och landspartiet svenska samer är störst av dessa med tre procents väljarstöd.

De här resultaten innebär att de nuvarande regeringspartierna med samelandspartiet, skogssamerna, min geaidnu och laahkoeh inte längre har egen majoritet i sametinget - de får drygt 42 procent av rösterna.

Baer har störst förtroende
Skop har också frågat vilka enskilda politiker som väljarna har störst förtroende för och vem man vill se som styrelseordförande nästa mandatperiod.

Och trots samelandspartiets kräftgång så har väljarna överlägset störst förtroende för partiets ordförande Lars Anders Baer.

27 procent anser att de har störst förtroende för Baer och 30 procent vill att han ska leda det politiska arbetet som sametingets styrelseordförande.

Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson kommer på andra plats när det gäller förtroendet och vem man vill se som styrelseordförande nästa mandatperiod.

Resultaten kommer också att läggas ut på www.samiradio.org.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".