Sexhandeln på Nordkalotten har upphört enligt polisen

Den organiserade sexhandeln med ryska kvinnor på Nordkalotten har upphört. Det skriver Polismyndigheten i Norrbotten i ett brev till EU-parlamentarikern Eva Hedqvist Petersen (s).
- Glädjande, säger Eva Hedkvist Petersen till TT.

- Det är mycket glädjande, och jag är helt övertygad om att den debatt vi haft här uppe har påverkat situationen och även polisen, säger Eva Hedkvist Petersen till TT.

EU-parlamentarikern begärde i februari i ett brev till polismyndigheten att få veta om det förekom människohandel eller sexhandel i Barentsregionen.

Harry Nyman, chef för länskriminalen, svarar att det inte finns någon information som pekar på att det förekommer i dag. Slutsatsen baseras på uppgifter från polisen i respektive land.

Den svenska polisen har också haft samverkansmöten med finsk tull, polis och gränsbevakning. Mötena har visat att det inte längre förekommer minibusstransporter av ryska kvinnor till norra Finland, skriver Harry Nyman i brevet.

Han konstaterar också att den ”ökända campingen Kapernaum” utanför Kemi nära Haparanda har stängts. Campingen fungerade som bordell under flera år, med ryska kvinnor som sålde sex.

Eva Hedqvist Petersen säger till TT att hon har förtroende för polisens arbete och ambitioner när det gäller att stoppa sexhandeln.

- Det har jag. Men man måste avsätta resurser så att man kan fortsätta att kämpa mot den här formen av brottslighet, säger Eva Hedkvist Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".