Tveksamt slut på sexhandel

Polisen i Norrbotten ser inte längre spår av organiserad sexhandeln på Nordkalotten.
Samtidigt säger de att det finns spår av sexköp. Bland annat på nätet.
Nu anser kvinnojouren i Luleå att polisen ska agera mera.

Ledningen för länskriminalen i Norrbotten säger att den organiserade sexhandeln i form av så kallad trafficking inte längre förekommer i länet.

Polisens slutsats baseras på uppgifter från polisen i Sverige, Norge och Finland. De har även haft samverkansmöten med tull och gränsbevakning.

En av anledningarna till den minskade sexhandeln i Finland är att campingen i Kapernaum stängt. Det har gjort att de tidigare transporterna till och från Finland minskat.

Samtidigt konstaterar Harry Nyman, chef för länskriminalen, att prostitution och köp av sexuella tjänster fortfarande förekommer. Inte minst på internet.

Eva Engman, kvinnojouren i Luleå, riktar kritik mot polisens uttalande. Hon tycker inte de ska gå ut med att sexhandeln försvunnit, samtidigt som de säger att det ändå finns indikationer på att det fortfarande förekommer.

- Jag vill se ett mera konkret arbete med det här från polisens sida. 

Harry Nyman tror inte att det går att stoppa prostitution och sexhandel helt och hållet.

Men polisen efterlyser tips från allmänheten som kan hjälpa dem att se om brottsligheten funnit nya vägar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".