Lina Andersson tvåa i VC-sprint

Lina Andersson slutade tvåa vid onsdagens världscuptävling i sprint i Drammen, efter segrande Virpi Kuitunen. Andersson var knappt en sekund efter finländskan. Anna Dahlberg, den andra svenskan i finalen, blev trea.

Den här gången fick Lina Andersson ge sig mot finländskan Virpi Kuitunen. Men hon blev tvåa i onsdagens klassiska världscupsprint och hade Anna Dahlberg med sig på pallen på torget framför rådhuset i Drammen.

Återigen visade Lina Andersson att VM-silvret i sprint inte var någon tillfällighet. Efter sin första världscupseger i Lahtis klassiska sprint i helgen var hon med och slogs om segern igen. Men när hon hade gått upp och förbi Virpi Kuitunen på upploppet i finalen orkade hon inte svara då finländskan kontrade.

– Det kändes bättre och bättre för varje lopp. Men det var när vi slutade staka och började diagonalåkning som Kuitunen drog i från på upploppet. Jag ska hem och träna på diagonalåkning nu, säger Lina Andersson.

Den träningen får dock vänta. Malmbergettjejen ska köra allt under världscupens hektiska slutfas. Vilket närmast innebär Holmenkollens klassiska tremil på lördag. Andersson har höga ambitioner där med.

– Jo, jag har bra form nu. Men det är ändå lite skillnad att köra en tremil.

– Lina är i riktigt bra form, säger sprintkaptenen Ola Rawald. Och hon har utvecklat sin skidåkning. Hon åker tekniskt bättre nu än hon gjort tidigare.

Tappade skidan
I sprintsammandraget är det Anna Dahlberg som jagar en topplacering, tack vare en jämnare säsong än Andersson. Efter fjärdeplatser både i VM och Lahtis tog hon sig nu upp på pallen som trea. I sprintcupen passerades hon av Kuitunen. Men inför den sista sprinttävlingen, i Göteborg på onsdag i nästa vecka, skiljer bara 20 poäng fram till finländskan i kampen om andraplatsen bakom Marit Björgen.

Den norska skiddrottningen avgjorde sprintcupen för länge sedan. Men i Drammen fick Björgen se sig slagen av Andersson och Dahlberg i semifinal, sedan hon tappat ena skidan.

Världsmästarinnan Emelie Öhrstig hamnade utanför A-finalen igen. De tre svenska sprintstjärnorna hade oturen att hamna i samma kvartsfinalheat. Det gick ut över Öhrstig, som fick se sina kollegor framför sig och gå vidare till semifinal.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Tidigare:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".