Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Männen dominerar kommunpolitiken i Övertorneå

"Kvinnorna blir sedda lite grann över axeln"
1:29 min

De kvinnliga politikernas förslag i Övertorneå nonchaleras av männen. Det säger Gudrun Kron (S) - en av de sex kvinnor som hoppat av sitt uppdrag i kommunfullmäktige.

– Kvinnorna måste vara dubbelt så bra som männen för att bli lyssnade på, säger Gudrun Kron, som är en av de äldsta avhopparna.

Gudrun Kron, som är blivande pensionär, är kritisk både mot sin egen partiledning och till att demokratin urholkas för att ledamöterna i kommunfullmäktige inte är delaktiga i de stora viktiga besluten.

– Man har flyttat de stora demokratiska besluten till kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige blir det diksussion om småsaker - och då känns det meningslöst, säger hon.

Två tredjedelar av ledamöterna i Övertorneås kommunfullmäktige är män. Andelen män har ökat sen valet 2010 i takt med att kvinnor hoppar av och ersätts av män. I kommunstyrelsen sitter sju män och fyra kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".