Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Jokkmokk

Samebyn stoppar provborrningar i Kallak

1:33 min

Provborrningarna i Kallak utanför Jokkmokk har avbrutits. Anledningen är att många renar har kommit in på området för att beta och då har Jåhkågasska sameby rätt att avbryta provborrningarna.

– Vi har fått mera snö här i norr och därför kommer vi flytta ner en del av renhjorden till Kallak, säger Niklas Spiik från Jåhkågasska sameby.

Enligt en överenskommen arbetsplan mellan Jokkmokk Iron Mines och sakägare har Samebyn rätt att avbryta provborrningarna i upp till åtta veckor mellan november till april. Det här använde samebyn även i fjol och då använde de åtta veckor i sträck.

Hur länge provborrningarna i Kallak ligger nere den här gången kan Niklas Spik inte svara på.

– Det bryr jag mig inte om. Jag ser till mitt arbete som renskötare och vi har möjlighet att säga stopp. Hur länge deras arbete ligger nere bekommer inte mig, säger han.

Fred Boman, vd för Jokkmokk iron mines, är positiv till att samebyn får stoppa provborrningarna. Och enligt honom påverkar inte avbrottet bolagets tidsplan.

– Vi vill ju underlätta för samebyn så långt det går och allt det här har vi med i våra planer, säger Fred Boman till P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista