Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

20 norrbottningar dör i onödan varje år

1:45 min

20 norrbottningar dör i onödan varje influensasäsong för att de inte har vaccinerat sig, enligt Karolinska institutet. Smittskyddsläkaren Anders Österlund på Sunderby sjukhus beklagar att inte fler pensionärer vaccinerar sig, men har sett samma tendens de senaste tre åren.

– Vi tror att de fall av narkolepsi som kom efter vaccineringen mot fågelinfluensan 2009 avskräcker från att ta influensasprutan, men det här vaccinet är annorlunda, förklarar Österlund. Vi har haft det här vaccinet i många år och vi vet att det är få biverkningar. Det kan ömma litet grand på stället där man får sprutan och i sällsynta fall får man feber en till två dagar men det räddar liv.

Hittills har bara 35 procent av ålderspensionärerna i Norrbotten vaccinerat sig den här säsongen, vilket är många färre än i södra Sverige.

– Vi vet inte varför siffran är 35 procent i de nordligaste länen och kring 50 procent i södra Sverige, säger Anders Österlund.

– Vaccinet är gratis och det finns på hälsocentraler litet överallt så det borde inte vara svårt att ta sprutan.

75-åriga Britt Nilsson i Luleå är en av dem som har tagit influensasprutan hittills den här säsongen.

– Jag brukar vaccinera mig för jag tycker inte att man ska ha influensa i den ålder jag är nu, säger Britt Nilsson.

Men Berit Selberg i Valvträsk har inte vaccinerat sig. Hon hör till dem som blev avskräckt efter att ha blivit sjuk då hon tagit en influensaspruta.

– Men det kan ju hända att jag redan var sjuk när jag tog sprutan och att det bröt ut sen, så kan det ju vara. Men jag tror ändå inte att jag ska vaccinera mig den här säsongen.  

Det är fortfarande möjligt att vaccinera sig tills influensan är över, ungefär till slutet av februari, och smittskyddsläkaren Anders Österlund hoppas att alla ska ta chansen.

– Vi har provat det mesta för att få folk att vaccinera sig - pratat med pensionärsföreningar, informerat i medierna och så vidare - men vi har inte sett nån skillnad. Så den som har nåt tips på hur vi når ut till pensionärerna i Norrbotten får gärna komma med det, säger Anders Österlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista