Tommy Nyström och Lars-Eric Aaro undertecknar avtalet gällande samhällsomvandlingen i Malmberget. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Gällivares kommunalråd rasar – avtalet med LKAB överklagas igen

5:17 min

Samverkansavtalet mellan Gällivare kommun och gruvbolaget LKAB överklagas igen, den här gången till högsta förvaltningsdomstolen, och kommunen får vänta ytterligare på pengarna i avtalet.

Det är en privatperson som bestämt sig för att överklaga det samverkansavtal som slutits mellan Gällivare kommun och gruvjätten LKAB till högsta förvaltningsdomstolen.

Bakgrunden är att kommunen har överlåtit stora markområden i Malmberget till LKAB för att det finns järnmalm där. Personen som överklagat och företrädaren Villaägarnas riksförbund menar att kommunen borde ha mineralersättning på 1,5 promille av mineralvärdet, något man inte fått av LKAB i samverkansavtalet.

När frågan var uppe i kammarrätten ansåg den att även om kommunen inte fick mineralersättning, så fanns det inga bevis för att något otillåtet statsstöd hade lämnats till LKAB.

– Vi har gjort rätt, vi har inte rätt till mineralersättning enligt den expertis vi haft kontakt med, så det här är väldigt arrogant, säger kommunalrådet Tommy Nyström (S) och riktar skarp kritik mot Villaägarnas riksförbund som företräder personen som överklagat.

De 430 miljoner kronorna som ingår i avtalet med LKAB blir heller inte tillgängliga för kommunen förrän överklagningarna behandlats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista