Bengt Westling, Annelie Egelin Tärning och Ingvar Ededal. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Luleå

Unga interner gör utställning av sina livshistorier

1:50 min

Ungas väg till kriminalitet och vägen därifrån är det man fokuserar på i projektet "Ung i fängelse". Det är internerna på Anstalten Luleå, killar mellan 18 och 21 år, som ska berätta sina livshistorier och göra en utställning av dem.

Allmänna arvsfonden har gett två miljoner kronor till det treåriga projektet som är ett samarbete mellan Kriminalvården, Arbetets museum och Attention Norrbotten. Projektledaren Annelie Egelin Tärning från Arbetets museum fick idén efter att ha sett liknande projekt i Storbritannien.

– Sedan stötte jag ihop med kriminalvårdsinspektören Eva Dufva-Hansi från Luleå på ett möte och idén om att göra ett projekt tillsammans föddes. Jag tycker det är så häftigt att se ungdomar som inte är intresserade av någonting bli intresserade och det är ju deras tankar och idéer som är viktiga här.

En av parterna i projektet är Attention Norrbotten, som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel ADHD. 44 procent av alla interner i Sverige har ADHD och Bengt Westling på Attention Luleå tycker att projektet kommer lägligt.

– Vi har haft verksamhet på Anstalten Luleå i två år och sedan ett halvår tillbaka håller jag i en studiecirkel som vi kallar "Din egen berättelse". Det här är killar som inte har blivit lyssnade på i skolan eller av vuxna, och de har viktiga historier att berätta.

Bengt Westling fick själv sin ADHD-diagnos sent i livet och han hoppas att det kan vara till hjälp för andra att få veta tidigare.

– Mitt liv vände helt, alla "varför" blev "därför". Så vi i Attention jobbar för snabb upptäckt. Ibland är det så att interner som är vuxna inte vet om att de har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, men i fängelset kan man få hjälp att undersöka det.

Ingvar Ededal, lärare på Anstalten Luleå, tycker att projektet kan ses som arbetsträning eftersom internerna måste jobba mot deadline och vara kreativa. Han tycker också att mötet med samhället är givande.

– De här killarna får nu träffa Annelie och Bengt och sen kommer det att bli mer folk. Det är bra eftersom de behöver förebilder utanför den kriminella världen, och det är bra med samtal som handlar om vardagssaker och mänskliga värderingar, inte om pengar eller droger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista