1 av 2
Institutet för rymdfysik i Kiruna har ett sådant här mätinstrument ombord på rymdsonden Rosetta som ska göra mätningar på kometen Churyumov-Gerasimenko. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Forskaren Hans Nilsson arbetar i Institutet för rymdfysik i Kiruna. På bilden syns en modell av rymdsonden Rosetta. Foto: Alexander Linder / Sveriges Radio.

Rymdsonden Rosetta snart framme

"Och den 20 januari ringer väckarklockan ombord"
1:32 min

I tio år har den europeiska rymdsonden Rosetta färdats genom rymden och snart är den framme. Den ska studera en komet och med på färden finns bland annat mätinstrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Rymdfarkosten har varit på väg i rymden i ungefär tio år. De sista två åren har den varit i dvala eftersom den är så långt bort från solen att energin från solpaneler inte räcker till.

Men snart väcks den till liv igen.

– Den 20 januari ringer väckarklockan ombord och då hoppas vi innerligt att den vaknar. Då kommer den rikta in sin antenn mot jorden och skicka signaler, säger forskaren Hans Nilsson från Institutet för rymdfysik.

De första mätningarna planeras starta i sommar och i november sätts en liten landare på kometen.

Sedan följer man kometen under hela 2015.

– Det vi mäter är hur solvinden växelverkar med kometens atmosfär och hur det bildas en svans av laddad gas, joner, säger Hans Nilsson.

Det finns också andra instrument ombord som mäter andra saker, till exempel vad kometen består av.

– Man tror att kometen är en rest från solsystemets bildande och när de ligger långt borta så är de opåverkade. Sedan kommer de närmare solen och blir kometer och då får vi en chans att mäta närmare. Bland annat är det möjligt att allt vatten på jorden har kommit från kometer, säger Hans Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".