Arjeplogskvinnor som häromåret demonstrerade för mammografibuss. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.

SKL: Erbjud kvinnor mammografiundersökningar under helger

1:33 min

Helg- och kvällsöppna mammografimottagningar skulle locka fler kvinnor att gå på sina bröstcancerundersökningar, menar Sveriges kommuner och landsting.

Vi har tidigare i höstas berättat om kvinnor i Norrbotten som avstår från mammografiundersökningen på grund av för långa avstånd till mottagningarna och att undersökningen anses vara för dyr.

Nu menar Maria Prigorowsky vid Sveriges kommuner och landsting, som arbetat med projektet "Tidig upptäckt för bröstcancer", att landstinget i Norrbotten skulle kunna underlätta för kvinnorna med enkla beprövade metoder.

Andra landsting har redan framgångsrikt testat att ha öppet på mammografimottagningarna under helger och kvällar, samt att man tagit bort avgiften som även kostar en del att administrera.

Enligt Maria Prigorowsky skulle det också hjälpa kvinnorna om några större arbetgivare dessutom skulle ordna gemensamma transporter från gelsbyggdskommunerna till mammografin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista