Dan Blomkvist, fiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio.

Svampangreppen naturliga: ”Det kan gå hårt till när laxen leker”

1:11 min

Skadorna på sik och lax i Kalix älv oroar fiskare i området. Men länsstyrelsen menar att det sannolikt handlar om naturliga svampangrepp i samband med höstens lek.

– De är sjuka, men det är inget som vi finner onaturligt utan det här är lax som har lekt i höstas och i samband med det kan det gå hårt till när de gräver gropar och slåss så att de får skador i huden och skinnet och då är det inte alls ovanligt med svampangrepp, säger Dan Blomkvist.

Men ungefär samma fenomen har setts på sik?

– Jag kan inte svara exakt på vad det är. Det är väl inte omöjligt att fisk i närheten också kan angripas av svampsporerna men jag är ingen expert på de här sjukdomarna så det bör man fråga någon som kan det, säger Dan Blomkvist.

Men fiskaren Roland Lundkvist i Kalix/Nyborg är orolig.

– Jag har aldrig något sådant förut och jag har fått lax i många herrans år. Varenda en jag har fått ser likadan ut, säger han.

Kalix kommun har nu skickat in skadade fiskar för provtagning.

– Det hör till saken att vi har väldigt mycket lax i våra älvar nu. Det här fenomenet har alltid funnits, men det blir tydligare med mer fisk i vattnet. Man ser dem oftare, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista