Barnskötarna Anna-Karin Nilsson och Riitta Väyrynen i Kalix. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Hälften av Norrbottens kommuner saknar nattis

1:35 min

Barnomsorg efter kontorstid är en stor utgift för kommunerna och det gör att till exempel Arvidsjaur inte vill starta nattis trots att det finns behov. I Kalix däremot finns nattis även om det just nu bara är två barn som nyttjar tjänsten.

I fem av länets kommuner kan barnen vara på dagis även kvällar, helger och nätter men sju kommuner erbjuder inte den här servicen.

Sedan finns det mellanting som Jokkmokk där man har kvällsöppet och Haparanda där det är kvälls- och helgöppet.

Jaana Fjordell, förskolechef i Pajala, säger att där har man inte barnomsorg utanför kontorstid men det finns några intresserade familjer som har fått information av kommunen. Det är ännu inte klart med ett beslut om det blir nattis eller inte.

I Övertorneå erbjuder kommunen barnomsorg utanför kontorstid men just nu har ingen anmält intresse, berättar förskolechefen Birgitta Nilsson.

I Gällivare har kommunen nyss utrett och sett att det inte finns behov av nattis men av att öppna tidigare på morgonen, 5.30 istället för klockan 6. Det är under facklig förhandling nu och kommunen hoppas snart kunna erbjuda föräldrarna tidigare öppettider.

I Arjeplog ska det beslutas om nattis under våren. Där har nio familjer anmält intresse.

I Kalix är det vikarier som jobbar natt medan ordinarie personal tar kvällar till klockan 22 och helger. Just nu är det bara två barn som behöver nattis, några gånger per månad.

– Man får en stor närhet med de här barnen till skillnad mot när man jobbar dag med 18 barn samtidigt, säger barnskötaren Anna-Karin Nilsson, och barnen pratar om hur mysigt de tycker att det är att komma hit och sova.

– Vi har utrett behovet i Älvsbyn i två omgångar under 2012 och 2013, berättar skolchefen Jan-Erik Backman, och vi har gjort studiebesök i Luleå och Piteå och sett hur de har gjort där. Men det blir för dyrt att starta ett nattis hos oss eftersom det är så få som behöver.

– Jag skulle gärna se några privata aktörer, till exempel dagmammor som kan jobba på natten, säger Backman.

Nattis i din kommun

Arvidsjaur har inte nattis, intresse finns

Arjeplog har inte men ska besluta under våren, intresse finns

Boden har inte

Gällivare har inte nattis men förhandlar nu tidigare morgnar

Haparanda har inte nattis men helg- och kvällsöppet

Jokkmokk har inte nattis men kvällsöppet

Kalix har

Kiruna har

Luleå har

Pajala har inte men intresse finns

Piteå har

Älvsbyn har inte

Övertorneå har men ingen som använder nu

Överkalix har inte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista