Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägarförbundet: Sänk älgkvoten för länets jägare

Publicerat lördag 11 januari 2014 kl 10.14
"Vi har felaktiga avskjutningsmål och strategier"
1:29 min
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Trenden för länets älgstam är vikande. Under höstens älgjakt så fälldes bara hälften av dom tilldelade älgarna i Norrbotten. Gemensamma åtgärder efterlyses av Mikael Samuelsson, Jägarförbundets ordförande i länet.

Trenden för länets älgstam är vikande. Under höstens älgjakt så fälldes bara hälften av dom tilldelade älgarna i Norrbotten. Gemensamma åtgärder krävs

Mikael Samuelsson, ordförande för Jägarförbundet Norrbotten, efterlyser ett bättre samarbete mellan jägare, markägare och länstyelsen för att vända den negativa utvecklingen. Han menar att den vikande fodertillgången och felaktiga avskjutningsmål och strategier är huvudproblemen.

Mikael Samuelsson tycker att älgkvoten för länets jägare bör sänkas kraftigt. Istället för att varannan älg fälls bör kvoten ställas om så att 8 av 10 älgar i kvoten fälls.

På så sätt skulle mål och verklighet bättre överensstämma med varandra.

- Det mål som är satt är nu för högt och då är det inte något styrmedel för den älgstam vi vill ha, säger han

Han efterlyser också åtgärder från markägarna  för att öka fodertillgången för älg, speciellt i områden där betesskadorna på tallskog är höga.

Det kan handla om metoder för röjning och att ickeproduktiva mark lämnas och på så sätt producerar foder.

-Om inte markägarna gör något kommer det fortsätta betas ungtall, vi måste göra åtgärder för att öka foderproduktionen.

För att vända på den negativa trenden menar Mikael Samuelsson att jägarna också måste se till att sikt in sig på rätt älg.

- För att få en bra kvalité på älgstammen så måste de mest värdefulla och produktiva älgarna sparas. Vi ska skjuta mera kalv och unga vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".