Flygövningen Nordic Air Meet, Jas 39 Gripen. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Nordiskt försvarssamarbete

Försvarsexpert anser att flyg från Luleå inte kan försvara grannländerna

2:05 min

Svenska försvarspolitiker är positiva till att de nordiska ländernas stridsflyg skulle kunna turas om att skydda varandras luftrum, men enligt experter som Sveriges Radios Ekoredaktion talat med går det inte att skydda den norska Atlantkusten och finska östgränsen med Gripenplan som utgår från F21 i Luleå.

Det är flera flera svenska försvarspolitiker, bland andra försvarsberedningens ordförande, moderaten Cecilia Widegren, som har föreslagit att de nordiska länderna ska samarbeta kring luftförsvaret. Till exempel skulle svenska Gripenplan från F21 kunna skydda norskt och finskt luftrum mot inkräktare och tvärtom.

Men experter som Sveriges Radios Ekoredaktionen talat med är alltså tvivlande. Anders Nygren, lärare på Försvarshögskolan, säger att ländernas känsligaste områden ligger för långt ifrån varandra. Det går inte att skydda norska Atlantkusten eller finska östgränsen med Gripenplan stationerade i Luleå.

--Anflygningarna är så långa att det inte finns någon praktisk möjlighet att genomföra insatser, vare sig i Finland eller Norge, med trovärdighet om man är baserad i Luleå, säger Anders Nygren, lärare i flygoperationer på Försvarshögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista