I Övertorneå får alla som föder barn ett paket värt 5 000 kronor

1:21 min

Från och med årsskiftet kommer alla föräldrar i Övertorneå som får barn att erbjudas ett babypaket. Paketet innehåller allt från barnkläder till hudsalvor och blöjor.

I höstas beslutade politikerna i Övertorneå kommun att införa babypaket till alla familjer som får barn. Nu har satsningen startat och det innebär att alla blivande mammor som är skrivna i Övertorneå kommer att erbjudas ett babypaket till ett värde av 5 000 kronor. Även de familjer som adopterar barn kommer att erbjudas ett paket.

Paketet innehåller barnkläder som exempelvis en overall, presentkort för blöjor, en allergivänlig filt, ett startpaket med tvålar och salvor från apoteket samt några barnböcker.

– Paketet är inspirerat av det finska babypaketet som funnits i omkring 60 år, berättar Göran Lahti som jobbat med att få ihop paketen.

Maria Rännare har redan tre barn och är nu gravid igen. Den här gången väntar hon tvillingar. För henne kom babypaketet verkligen som en positiv överraskning.

– Det här visar att kommunen satsar på familjen och här i Övertorneå är det vanligt att unga skaffar barn. De kanske inte har den starkaste ekonomin och då är det här babypaketet guld värt, säger hon.

En annan blivande mamma är Carola Alm. Hon väntar sitt första barn och tror att det här paketet kan vara till stor hjälp för många som föder för första gången.

– Det är svårt att veta vad man behöver och i det här paketet får man ju allt det nödvändiga, säger hon.