1 av 2
Anders Henriksson i Kulmungi i Övertorneå kommun. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Henriksson i Kulmungi i Övertorneå kommun har haft 17 fosterbarn. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio

Fler fosterhem behövs i Norrbotten

1:21 min

Det finns ständigt ett behov av fler familjehem i Norrbotten. Fosterpappan Anders Henriksson i byn Kulmungi i Övertorneå kommun tycker att fler borde ta chansen att bilda familjehem och han ser ett par lösningar.

– När man väljer ut familjehem, ha en lite längre utbildning och betala bättre ersättning så att man lär sig att hantera problem. Egentligen är det bara sunt bondförnuft, regler och struktur som fungerar. Och mycket kärlek. Då är det aldrig några problem med barnen, säger han.

Ett par mil från Korpilombolo finns en plats som heter Kulmungi. Här finns en liten sjö och några röda hus.

Anders Henriksson och hans fru Lena har förutom fyra egna barn haft totalt 17 fosterbarn i huset.

– De är lika mycket värda som våra egna barn och det är A och O när man har andras barn, säger han.

Det finns ett par hundra barn som är placerade i familjehem runtom i länet.

Carin Boström är enhetschef för stöd till barn- och familj i Piteå kommun.

– Generellt vet vi att det både i Piteå, länet och Sverige så är behovet av familjehem alltid stort. Anledningen till det är att vi kanske har ett ledigt familjehem men barnet eller ungdomen som vi ska placera av olika skäl kanske inte passar in i just den familjestrukturen. Därför vill alla kommuner ha mycket familjehem så att man kan välja och hitta rätt familjehem till rätt barn eller ungdom, säger hon.

Det har inte alltid varit så enkelt, men Anders Henriksson kan intyga att det finns mycket som är fint med att ha fosterbarn.

– Ett av barnen, som hade blivit vuxen och gravid, ringde när hon fött barn och sa "grattis, du har blivit morfar". Bättre poäng än det kan man inte få, säger han.

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista