Stadsutvecklaren Göran Cars i Kiruna kommun säger att intresset för att bygga i nya Kiruna är stort. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Stort intresse för att bygga i Kiruna

"Det gäller bostadsbyggare och hotellintressenter"
1:30 min

Arbetet med att planera för nya Kiruna fortsätter och februari-mars presenteras nästa steg i utvecklingsplanen. Många aktörer är intresserade av att bygga, enligt Göran Cars i Kiruna kommun.

Enligt Göran Cars är det ett 15-tal aktörer som har visat intresse för att bygga bostäder.

– Åtminstone tio av dem är mycket seriösa, säger han.

I februari-mars presenteras utvecklingsplanen för hela nya Kiruna. Och först efter det kan det bli fråga om att lämna in anbud.

– För alla vill ju veta vilka lägen som är aktuella, hur man klarar trafikföring, vilka grannar man får. Så fort det är klart håller vi ett öppet möte för alla intressenter och ber dem komma in med anbud att bygga.

Finns det några osäkerheter i nuläget?

– Jag ser inga överhängande bekymmer. Det som naturligtvis är viktigt är att veta vad Kirunaborna har för önskemål om bostäder. Jag är lite osäker, där finns ett jobb att göra. När vi börjar jobba måste vi veta mer om radhus, stadsvillor, friliggande villor, flerbostadshus, hur höga ska hus vara. Där har vi ett jobb att göra men det är inte akut just nu, säger Göran Cars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".