1 av 2
Öppningsfilmen "Mig äger ingen" på Tromsö filmfestival har spelats in i Piteå och Luleå.
2 av 2
Vd:n för Filmpool Nord, Susann Jonsson. Foto: Andreas Hoffsten.

Blicken riktas mot Tromsö filmfestival

1:22 min

I veckan riktas filmbranschens intresserade blickar mot Tromsö filmfestival som sparkas i gång för 24:e gången. Invigningsfilmen var Kjell-Åke Anderssons "Mig äger ingen", en film som till stora delar spelats in i Piteå och Luleå.

Under en vecka bjuder Tromø in till filmfestival. Den har funnits sedan 1991 och har vuxit till att bli Norges största filmfestival med nästan 53 000 besökare i fjol. Eftersom den äger rum under en mörk vintermånad, så visas också filmer på en utomhusbiograf.

Susann Jonsson, VD för Filmpool Nord, ser fram emot årets festival, där Kjell-Åke Anderssons omtalade film "Mig äger ingen" visas som öppningsfilm.

- Tromsø filmfestival är vår geografiskt närmaste stora internationella filmfestival, den är viktigaste än till exempel Stockholms filmfestival. Här får vi en möjlighet att inspireras, se annan nordisk film och knyta nya samarbeten, säger Susann Jonsson, VD Filmpool Nord.

Tromsö filmfestival pågår fram till söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista