Nattis för dyrt för Arvidsjaur

1:46 min

Det verkar inte bli någon barnomsorg på natten i Arvidsjaur. Under 2013 utredde kommunen frågan efter att ha fått ett medborgarförslag. Ett tiotal familjer var intresserade, men kommunen kom fram till att det blir för dyrt.

Nyinflyttade mamman Maria Lindberg i Arvidsjaur har haft nattdagis i andra kommuner och menar att det är räddningen för många föräldrar.

– Jag var då ensamstående och hade mitt barn på nattdagis i Piteå och Lycksele. Det fungerade makalöst bra och jag var inte tvungen att be om hjälp från föräldrar och vänner hela tiden.

Maria Lindberg utbildar sig nu till distriktssköterska och påpekar att vikarier som tvingas tacka nej till jobb på grund av att det inte finns barnomsorg utanför kontorstid hamnar i en väldigt knepig sits. Hon tycker också att det är en kvinnofälla när det gäller att ta sig ur till exempel våldsamma relationer.

– Om kvinnan inte har ekonomiska möjligheter och inte ens en barnomsorg som fungerar är det svårt att ta sig ur en relation även om den inte är bra.

Skolchefen i Arvidsjaur, Annette Rylén, säger att frågan är återremitterad till Barn- och utbildningsnämnden, men att nämnden sagt ja till ett nattdagis om pengarna kunde tillskjutas från kommunen - vilket inte är fallet.

– Istället får vi signaler om att vi måste spara, säger Annette Rylén.

Det skulle kosta 1,3 miljoner kronor att starta nattdagis i Arvidsjaur, på årsbasis.

Maria Lindberg förstår att kommunen har dåligt med pengar men föreslår alternativa former som till exempel barnvakter som åker hem till familjerna, eller dagmammor.

– Jag är öppen för alla lösningar, formen är inte så viktig. Jag har hört att andra kommuner har alternativa verksamheter som kan fungera bra.

Hon tycker att kommunen ändå borde satsa på barnfamiljerna som är kommunens framtid, och säger att det kan bli svårt för henne och familjen att bo kvar utan nattdagis, eftersom hennes man jobbar i Norge under veckorna.

– Det är ganska vanligt i Arvidsjaur att männen jobbar på annan ort, och hur gör man då om man är testförare och börjar klockan tre på morgonen om man inte har nån i sin omgivning som kan ställa upp?