Cannabis är fortfarande den drogen bland unga i Norrbotten. Foto: TT

Information ska få färre unga att börja med droger

1:37 min

Luleå tekniska universitet tror att information och kunskap kan göra att färre ungdomar börjar använda droger. Därför satsar man nu på förebyggande arbete i Norrbottens skolor.

För ett år sen gjordes en stor detaljerad drogundersökning bland gymansieungdomar i Norrbotten.

I den framkom bland annat att markant fler killar än tjejer tar narkotika samt att cannabis fortfarande är den vanligaste drogen, trots att nätdrogerna är på stark frammarsch.

Och just nu förbereder man sig vid Luleå tekniska universistet för att ta drogundersökningen ett steg längre, berättar Mats Jakobsson som leder studien.

– Till hösten 2014 kommer vi gå ut med en enkät till samtliga gymnasieungdomar i Norrbotten för att följa upp om det då blivit någon effekt av de förebyggande insatser som kommer att sättas in,  säger Mats Jakobsson.

Vad är det för förebyggande insatser som gjorts?

– De har inte gjorts ännu utan kommer att göras och det handlar om information och kunskap till eleverna eftersom vi sett i studien att ju mer kunskap man har ju mindre drogar man, säger Mats Jakobsson.

Förr fick skolor mycket kritik för att de körde med skrämselpropaganda och att det fick motsatt effekt. Har man en annan inriktning på den information man ger till skolungdomarna i dag med tanke på att du säger att informationen är så viktig?

– Ungdomarna är ju inte korkade och man har sett en triggereffekt av skrämselpropaganda men den bild jag får är att man ska ge en saklig information.

– Och man blir dum is skallen av cannabis. Det är vetenskapligt bevisat, säger Mats Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista