Den 22-åring som enligt tingsrätten utfört mordet på Vatchareeya Bangsuan. Foto: Stig-Arne Nordström/ Sveriges Radio.
Fallet Vatchareeya Bangsuan

Åklagaren kräver minst 18 års fängelse

1:30 min

Åklagaren kräver minst 18 års fängelse för den 22-årige man från Boden som Luleå tingsrätt befunnit skyldig till mordet på Vatchareeya Bangsuan.

Åklagare Anna Bergström motiverar sina krav med att 22-åringen visat grov hänsynslöshet vid gärningen och skändat kroppen när han styckat den.

Den rättspykiatriska undersökningen av 22-åringen visar att han inte led allvarlig psykisk störning när mordet och styckningen av kroppen utfördes. Han kan därför dömas till fängelse.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz kräver livstids fängelse.

– Åtalet mot 22-åringen i mordet på Bodenkvinnan Vatchareeya Bangsuan bör ogillas, säger försvarsadvokaten Bo Forssberg.

Om tingsrätten slutligen dömer 22-åringen för gärningen bör den stanna vid dråp, och om tingsrätten dömer honom för mord bör det lindrigaste straffet på 10 år utdömas, anser Forssberg.

Han hänvisade till 22-åringens funktionsnedsättning, hans låga ålder och att han tidigare är ostraffad. 22-åringen har diagnosen ADD och Aspberger.

Domen meddelas om en vecka, nästa onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista