1 av 3
Kristina Nilsson, professor i Arkitektur, Soy Lundqvist, projektledare och Viktor Gardelli, doktorand i pedagogik vid Luleå Tekniska Universitet är alla engagerade i det nya Vetenskapens Hus. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 3
Vetenskapens Hus i Luleå vill vara en levande mötesplats för såväl företag som privatpersoner. Foto: Luleå Tekniska Universitet.
3 av 3
Soy Lundqvist är projektledare för Vetenskapens Hus i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Luleå

Nu tar vetenskapen över Postens anrika lokaler

1:32 min

Om drygt två veckor flyttar Luleå tekniska universitet in till stan. Nya Vetenskapens hus har tagit över Postens anrika lokaler i centrala Luleå.

Om ett par veckor är det invigning av Vetenskapens hus i Postens anrika lokaler i centrala Luleå. Det är ett samarbete mellan Ingenjörsvetenskapsakademin IVA, LKAB och Luleå tekniska universitet och syftet är att bli en central mötesplats.

Just nu håller man på och finjusterar inför invigningen, och när allt är klart så drar vårens schema igång. När dörrarna öppnas erbjuds en rad gratisföreläsningar både på kvälls- och dagtid, som alla går under temat "attraktivt samhällsbyggande".

Kristina Nilsson är proffessor i arkitektur och har varit med och tagit fram vårens föreläsningsprogram. Hon hoppas att man kan få fler medborgare engagerade i samhällets utveckling.

Men det är inte bara föreläsningar som kommer ta plats i Vetenskapens hus. Projektledaren Soy Lundqvist har visioner som sträcker sig, om möjligt, högre än lokalens otroligt höga tak. Hon vill att det ska bli en mötesplats där såväl företag som privatpersoner kan samlas för att diskutera, arrangera frukostmöten eller bara ta en kopp kaffe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista