Till hösten får Coops livsmedelsbutik i Katterjåkk konkurrens av ICA som öppnar i Riksgränsen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Ica ger sig in i kampen om de norska gränskunderna

1:37 min

Konkurrensen om de norska kunderna i västra delen av Kiruna kommun hårdnar när Ica Sverige öppnar sin första gränshandelsbutik i Riksgränsen i september i år.

– Att vi satsar på Riksgränsen är förstås för att det finns en stor handelspotential på den norska sidan, säger etableringsdirektör Jan Oldebring.

Nu satsar företaget på gränshandeln och planen är att i framtiden öppna fler butiker längs den norska gränsen.

Butiken i Riksgränsen är först ut och den bedöms omsätta cirka 70 miljoner kronor och den blir knappt tusen kvadratmeter stor.

Men redan idag finns det andra matvarubutiker i området som är intresserade av de norska kunderna.

– Vår bedömning är förstås att det finns ett tillräckligt kundunderlag, men vi är också väl medvetna om den konkurrens som finns. Men vi tror att med det butiksläge vi får precis på gränsen och det kunderbjudande vi kommer att kunna ha med en lokal handlare, så är vi övertygade om att vi kommer att kunna ha ett väldigt bra kunderbjudande, säger Jan Oldebring.

Coop Malmfälten har butiker både i Abisko, som ligger drygt tre mil från Riksgränsen, och i Katterjåkk som bara ligger ett par kilometer från Riksgränsen.

– Jag tror att det är en marknad där det finns mer att göra, så jag tror att det finns plats för både Ica och oss, säger Peter Fjällborg, vd i Coop Malmfälten.

Hur tror du att ni kommer att påverkas av etableringen?

– Det är klart att vi kommer att påverkas, sedan är frågan hur mycket, säger Peter Fjällborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista