1 av 2
Kiruna sjukhus. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 2
Irene Kylmäniemi och Helena Fredriksson-Ågren vid Kiruna sjukhus säger att bostadsbristen kan vara ett problem vid rekryteringar av personal. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Landstinget vill ha förtur i Kirunas bostadskö

"Vi kommer inte tillämpa någon förtur"
1:26 min

Bostadsbristen gör att en del personer som vill flytta till Kiruna och jobba på sjukhuset inte hittar någonstans att bo. Därför har sjukhuset ansökt om förtur i Kirunabostäders bostadskö.

– Vi har sett hos oss på Graniten att vi har haft problem med vikarier som faktiskt inte har kunnat komma när vi inte har kunnat erbjuda bostäder i kommunen. Det gäller både egna vikarier och stafettläkare ibland, säger Irene Kylmäniemi som är verksamhetschef på Granitens hälsocentral.

Hur länge har det här problemet funnits?

– Jag ser att det har blivit värre de sista åren. Det känns som att det blir allt svårare att få bostäder, säger hon.

Därför har flera chefer vid sjukhuset skrivit ett gemensamt brev till kommunen.

– Vi har gjort en skrivelse till kommunen om en förfrågan om vi kan få ansöka om förtur för vissa nyckelpersoner som vi kommer att anställa, säger Helena Fredriksson Ågren vid akutsjukvården i Kiruna.

Men Kirunabostäders vd Annelie Vinsa ger det här beskedet:

– Svaret vi ger är att vi inte kommer att tillämpa förtur för Kiruna sjukhus eller någon annan personalgrupp. Inte för att vi inte anser att det är viktigt, men vi ser att det är svårt att prioritera en personalgrupp framför en annan, säger Annelie Vinsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".