1 av 3
Nya släckningsbilen på F21 "Buffalo" till höger. Foto: David Zimmer
2 av 3
Victor Lundström i hytten på nya släckningsbilen Buffalo. Foto: David Zimmer
3 av 3
Victor Lundström jobbar som brandman vid F21. Foto: David Zimmer
Luleå

Flygets räddningstjänst står i ständig beredskap

"Man är hela tiden på tårna och beredd att rycka ut"
5:36 min

24 timmar av dygnet 365 dagar om året så står de i beredskap att rycka ut. När larmet kommer ska de vara i kläderna och i bilarna på mindre än 20 sekunder. Så ser arbetsdagen ut för personalen vid räddningstjänsten på F 21 i Luleå, som har ansvar för både det civila och militära flyget.

– Det är högsta fart som gäller för att påbörja en släckning, säger Per Tjärdalen, som arbetar som insatschef och som hela tiden är på tårna och beredd att rycka ut.

Vi får följa med brandmannen Victor Lundström och tar plats inne i stationens senaste nyförvärv, släckningsbilen "Buffalo". En toppmoden brandbil som rymmer 10 500 liter släckningsmedel i tanken som kan tömmas på två minuter.

Instrumentpanelen inne i lastbilen  som ser ut att vara hämtat från ett rymdskepp och med hjälp av en joystick styr Victor vattenkanonen som sitter på taket.

– Det är mycket knappar och sådant, men allt är väldigt enkelt. Kanonen skjuter 80-90 meter så man kommer fram ganska lätt, säger Victor Lundström.

Det känns nästan lite dataspelslikt med instrumentbrädan och joystick?

– Det är väldigt likt ett dataspel! Har man spelat mycket så klara man sig bra, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".