Jokkmokk

Gruvbolaget ville ha möte med samebyarna – fick inget svar

1:31 min

Det blev inget möte med samebyarna för Clive Sinclair-Poulton, styrelseordförande i Beowulf mining. Dotterbolaget Jokkmokk Iron Mines provborrar för en gruva i Kallak och Clive Sinclair-Poulton ville träffa de berörda samebyarna men har inte ens fått svar på sina mejl med förfrågan om ett möte.

Clive Sinclair-Poulton säger att han förstår om det är en opassande tid att träffas eftersom samebyarna arbetar med renförflyttning, men att han har skickat flera mejl till olika personer utan att få något svar.

Det gruvbolaget vill prata med Jåhkågasska och Siges Sameby om är hur bolaget ska planera logistik och transport av järnmalm från Kallak.

Sinclair Poulton säger att om de inte får veta samebyarna oro kan de inte besvara dom.

Jenny Wik-Karlsson är Jurist vid Svenska samernas riksförbundet och hon sköter samebyarnas kommunikation med gruvbolaget. Hon säger att hon har svarat på två mejl, men att svaren inte har gått fram på grund av tekniska problem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista