Christian Schyllert och Anna-Carin Sundqvist. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Nyutexaminerade läkare stannar i Norrbotten

1:42 min

Det var bubbel och livemusik på Sunderby sjukhus på fredagen när de första läkarstudenterna tog examen.

Det är läkarutbildningen vid Umeå universitet som ger möjligheten för en tredjedel av studenterna att göra halva studietiden utanför Umeå.

Alla läkarstudenter läser i Umeå till och med termin fem. Från termin sex gör 30 studenter av 100 den kliniska delen av utbildningen vid länssjukhusen i Östersund, Sundsvall och Luleå.

En av dem som nu tar steget ut i yrkeslivet är Anna-Carin Sundqvist som kommer att börja jobba på Piteå sjukhus.

– Det känns verkligen jättespännande. Jag längtade tillbaka till Norrland och tycker att det har känts bra att vara på ett mindre sjukhus där man får en nära kontakt med kollegor och patienter, och samtidigt väldigt bra lärare.

Hur har det varit att studera på distans?

– Det är en vanesak att följa med på videolänksundervisning, det har fungerat bra, säger Anna-Carin Sundqvist.

– Över förväntan. Det är ju litet alltid skakigt med ny teknik men jag tycker att det har fungerat väldigt bra, säger Sundqvists studiekamrat Christian Schyllert.

Förhoppningen från landstinget i Norrbotten är att få fler läkare hit och av de sju studenterna stannar sex i länet.

Den student som inte stannar är Christian Schyllert som också han får sitt första jobb på hemmaplan, även om det blir i Blekinge. Liksom Anna-Carin Sundqvist är han nöjd med sin placering, även om de båda har andra idéer för framtiden.

– Jag skulle vilja jobba utomlands, kanske för "Läkare utan gränser", säger Anna-Carin Sundqvist.

– Jag kan också tänka mig jobb utomlands med Stockholm som bas, och så skulle jag vilja jobba på barnsjukhuset där, säger Christian Schyllert.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista