1 av 3
Piteålaget Munksund mot Linköping. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
2 av 3
Piteålaget Munksund mot Linköping. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
3 av 3
Piteålaget Munksund mot Linköping. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Ishockey

Munksund Piteå besegrade tabelltvåan Linköping

1:11 min

Det blev en målrik match när Munksund-Skuthamn spelade mot tabelltvåan Linköping på söndagen. Vinst med 5–3 och fyra OS-klara spelare på planen när Piteålaget visade upp sig för publiken i Luleå.

Matchen spelades i Coop Norrbotten Arena och en förhoppning fanns att kunna slå Riksseriens publikrekord på 1675 personer. Riktigt så många trotsade dock inte kylan i Luleå, publiksiffran blev 1168 personer och Munksund Skuthamns OS-klara Emma Eliasson märkte att det var mycket folk:

– Jag tycker att det var kul att det ändå var hyfsat med folk. Det var synd att vi inte tog publikrekordet men det kommer fler matcher.

Även om det inte blev publikrekord tror också Pernilla Winberg, som gjorde två av målen för MSSK, att publiken hjälpte till:

– Vi gick in för att vinna matchen och hade bra stöd från läktaren och Luleå Hockey. Så det var grymt kul!

Munksund Piteå fick en drömstart mot tabelltvåan Linköping i söndagens match. Munksund tog ledningen genom OS-uttagna Pernilla Winberg som, på ett friläge, gjorde vad hon skulle. Bara tre minuter in i matchen utökade Rebecca Stenberg Piteålagets ledning till 2 – 0. Munksund hade kommandot i resten av den första perioden, men slarvade oroväckande mycket i passningarna.

Precis i slutet av första perioden trillar det också in mål bakom Piteålagets målvakt Sara Sundqvist. Först Linnéa Jonssons reduceringsmål vilket tände till Linköping som i kombination med powerplay kvitterade med 24 sekunder kvar av första perioden. Pausresultatet 2 - 2 fastställdes av Linköpings Jenni Asserholt.

Den andraperioden började som den första med ett tidigt ledningsmål av Munksund Piteå, efter två och en halv minut. Pernilla Winberg gjorde sitt andra mål i matchen. Den andra perioden började mycket jämnt men det var Munksund Piteå som satte sina chanser. Melinda Olsson satte 4 – 2 till Piteålaget vilket tvingade fram en timeout från Linköping. Timeouten hjälpte inte och bara 11 sekunder efter det första målet satte Munksunds Elin Holmlöv 5 – 2.

I mitten på den andra perioden fick de båda målvakterna, Sara Sundqvist i Munksund Piteå och Vendela Jonsson, göra svettiga räddningar i samband med att lagen börjat dra på sig utvisningar.

Framförallt Munksund Piteå drog på sig utvisningar. Vilket mot slutat av den andra perioden ledde till att Linköpings Denise Altmann reducerade till 5 – 3.

Munksund Piteå spelade mycket bra under den tredje perioden. Bland annat med hjälp av ett tidigt powerplay kunde Munksund hålla Linköping utanför farligt område och säkra vinsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista