1 av 2
Irene Johansson i Kalix. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio
2 av 2
Malin Drugge och Marianne Strömbäck på Kalix kommun. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio
Kalix

Vårdpersonal nekade henne att ringa efter ambulans

1:37 min

Vårdpersonal nekade anhörig till en strokepatient i Kalix att kalla på ambulans. Istället fick 81-åringen ta taxi och vänta på sjukhusets akutmottagning i två timmar. Nu ska Kalix kommun utreda saken.

Det var mitt på dagen 27 december som Irene Johansson fick ett telefonsamtal från sin 81-åriga moster.

– Jag känner mig väldigt konstig. Jag förstår ingenting. Det är något i huvudet och jag har tappat alla telefonnummer, sa mostern.

Irene Johansson som bor lite utanför Kalix försökte ringa hemtjänsten, men lyckades inte få tag på någon, så hon åkte in till stan för att kolla läget hos mostern.

Hemtjänstpersonalen var också där, eftersom mostern hade larmat. Väl på plats ser Johansson att det inte är så bra med mostern som ligger på sin säng.

– Jag såg att hon mådde väldigt dåligt, så jag sa att nu ringer jag efter en ambulans. Men då sa hemtjänstpersonalen att "du tar ingen ambulans, det kan ju vara någon annan som behöver den mycket bättre", berättar Irene Johansson.

Hur kände du dig när du fick det svaret?

– Jag kände mig stressad och kränkt. Hemtjänstpersonalen tyckte att jag själv skulle ta min moster till sjukhuset, men det var halt och jag hade ont i ryggen så jag ville inte ta det på mitt ansvar, säger hon.

Då föreslog hemtjänstpersonalen att de skulle ta en taxi.

– Jag stod där och funderade på om jag skulle ringa taxi eller ambulansen, men personalen var kvar i lägenheten och väntade på att jag skulle ringa så jag vågade inget annat. Jag var rädd att de skulle ringa motbud, om jag trots allt kontaktade ambulansen, säger Irene Johansson.

Det gick ganska snabbt att ta sig till akuten, men väl där blev väntetiden två timmar. Efter att 81-åringen undersökts konstaterar läkaren att hon hade stroke och hon las in på sjukhuset.

Enligt Marianne Strömbäck, områdeschef för äldreomsorgen i Kalix, har hemtjänsten följt sina rutiner.

– I rutinerna ingår till exempel att tillkalla distriktssköterska för en medicinsk bedömning när hemtjänstpersonalen känner sig osäker och det skedde i det här fallet. Distriktssköterskan kontaktade också akutmottagningen, så att de visste att kvinnan skulle komma in, säger Marianne Strömbäck.

Hur kommer det sig då att ingen misstänkte att det var en stroke?

– Man bedömde kvinnans hälsoläge utifrån de symtom som hon hade då, säger Strömbäck.

Både Marianne Strömbäck och Malin Drugge, enhetsschef för hemtjänsten i Kalix, säger att hemtjänstpersonalen inte kan hindra en anhörig från att ringa ambulansen.

Varför sa då personalen nej i det här fallet?

– Det berodde antagligen på de instruktioner som distriktssköterskan gett i dialog med akuten. Det ska givetvis inte vara så att en anhörig känner hindrad att ringa ambulans och vi ska nu utreda bemötandet hon fick av personalen, säger Marianne Strömbäck.

– Under utredningen hittills har det kommit fram att hemtjänstpersonalen har fått direktiv från sjukvårdspersonal att tänka sig för både en och två gånger innan ambulans tillkallas, säger Malin Drugge.

Men verksamhetschefen på akuten på Kalix sjukhus, Birgitta Forsberg, säger att hon och hennes personal inte lägger någon värdering på när ambulans tillkallas eller inte, och att det inte ska ifrågasättas.

Irene Johanssons moster har nu fått komma hem från sjukhuset.

– Hon mår något bättre och börjar minnas litet mer men pratar fortfarande osammanhängande. Hon kommer att få mycket mer hjälp och assistans från hemtjänsten så det kommer att bli stor skillnad för en person som klarat sig nästan helt själv, säger Irene Johansson.

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista