Länsstyrelsen arbetar för att korta handläggningstiderna

1:30 min

Länsstyrelsen i Norrbotten har mer än halverat tiden de tar på sig att hantera plan- och bygglovsärenden sedan 2011. Anledningen är att regeringen har sänkt kraven för hur lång tid alla länsstyrelser får ta på sig.

Det är när en kommuns beslut i plan- och bygglovsärenden överklagas som de kommer till länsstyrelsen. 2011 tog det 327 dagar för länsstyrelsen i Norrbotten att hantera ett så kallat lovsärende och 144 för planer.

Regeringen vill nu korta den tiden och började 2013 att ge mer pengar alla länsstyrelser. I Norrbotten har man fokuserat på att klara regeringens mål för detaljplaner som är att 75 procent av överklagade planer ska klaras av inom tre månader och 90 procent inom fem månader. De målen uppnås nu i Norrbotten med råge.

– För Norrbottens del så handlar det om att vi är ett expansivt län i dag och det är ett omfattande byggande här. Det är viktigt att den här processen fungerar så att inte detta stannar av, säger Karin Hansson, chef för rättsenheten på länsstyrelsen.

När det handlar om lovsärenden är det en bit kvar, men handläggningstiden har mer än halverats sedan 2011.

– Vi har haft en del gamla ärenden som är mer komplicerade. De har vi nu jobbat undan, säger Karin Hansson.

Har ni praktiskt gjort några förändringar för att klara målen?

– Vi har prioriterat de här ärendena, tittat över rutinerna och rekryterat personal, säger Karin Hansson, chef för rättsenheten på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista