1 av 2
Flera kommunala fastigheter i Luleå har idag haft problem med frusna vattenrör. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Mörsare på Bravida har idag fått ta emot många samtal från kunder som blivit utan vatten. Foto: Samed Salman / Sveriges Radio
Luleå

Isproppar i vattenledningarna

1:31 min

Kylan ställer idag till bekymmer på många håll. I Luleå har många blivit utan vatten och värme sedan det bildats isproppar i vattenledningarna. Bland de drabbade finns flera kommunala fastigheter och förskolor.

Katarina Groth, som jobbar i köket på Gnistans förskola i Rutvik, felanmälde ett stopp i en kran redan i fredags.

– Jag skulle ta vatten vid diskhon och det kom inget. Jag är glad att hjälpen kom snabbt. Det måste ju funka här, när vi har småbarn och de ska ha vatten till blöjbyten och mat.

Rörmonteringsföretaget Bravida har idag fått ta emot många samtal, från både stora kunder och enskilda husägare som blivit utan vatten eller värme. Det berättar Tommy Mörsare, som är serviceledare på företaget.

– Allmännyttiga fastigheter, förskolor, äldreboenden och liknande måste prioriteras. En privatperson kan hos oss bli lite nerprioriterad eftersom vi har avtalskunder som vi måste ta först, säger han.

Bekymren med de igenstockade rören är inte över bara för att temperaturerna går upp igen.

– Det mesta har vi inte sett än. Nu fryser saker sönder, men det märks inte förrän det blir plusgrader. Det är då det blir panik, för då börjar det spruta vatten från de spruckna rören när ispropparna släpper, säger Tommy Mörsare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista