Tågstationen i Kiruna med information om inställda tåg. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

SJ: ”Tågen är inte dåliga”

"Vi har gjort vår bedömning"
12 min

Turistorganisationen Swedish Lapland riktar skarp kritik mot att bland andra SJ ställer in tågtrafiken i den stränga kylan. Operatören svarar på kritiken i Puls i P4 Norrbotten.

Vad tycker du om att tågen ställs in i sträng kyla – tyck till här!

– Det är inte tågen som är dåliga, utan för ett antal år sedan blev ett tåg stående utan ström i 35 minusgrader och då blir det snabbt utkylt, förklarar Björn Nilsson, vd för SJ Norrlandståg.

– Därför har vi i samråd med upphandlaren Trafikverket kommit överens om att när det blir 30-35 grader så ställer vi in trafiken, utan ersättningstrafik. Så det är för att värna om individen.

En ersättningsbuss riskerar också bli stående längs vägen i sträng kyla och utsatta passagerarna för fara, menar SJ, medan Länstrafiken fortsätter köra sina bussar.

– Vi har gjort vår bedömning, säger Björn Nilsson.

Men Annika Fredriksson, som är vd för turistorganisationen Swedish Lapland nöjer sig inte med det svaret.

– När man ställer in tågen helt utan ersättningstrafik så ställer man besökarna utan lösning på en plats de inte varit på väg. I det här fallet blev passagerarna avsläppta i Luleå tidigt på morgonen, utan frukost och i en vänthall utan bänkar, inget kafé och ingen information. Det finns heller ingen person att fråga.

– Så här kan vi inte ta hand om våra gäster, säger Annika Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".