1 av 2
En bild på jorden tagen av kometjägaren Rosetta. Foto: ESA/TT
2 av 2
Hans Nilsson, forskare vid IRF i Kiruna, följde med spänning rymdfarkosten Rosettas uppvaknande igår kväll. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kometjägaren Rosetta ska söka solsystemets ursprung

1:23 min

Kometjägaren Rosetta har vaknat ur sin långa dvala. Klockan 19.19 igår kväll skickade den europeiska rymdsonden en signal till jorden till många forskares stora glädje.

En av dem är Hans Nilsson, forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, som har mätinstrument ombord.

– Jag hade ju räknat med att Rosetta skulle vakna men jag känner ändå en lättnad när det är bekräftat att det verkligen har hänt. Så jag är väldigt glad nu, det här är roligt, säger han.

Några timmar tidigare hade en inbyggd väckarklocka satt igång rymdsonden.

Den europeiska rymdorganisationen, ESA, direktsände dramat igår kväll från kontrollrummet i tyska Darmstadt och jubel bröt ut när signalen nådde jorden.

Rosetta har färdats genom rymden i snart tio år, och de senaste två och ett halvt åren har den varit i dvala för att spara energi.

Målet med rymdfarkostens resa är en komet som den ska studera närmare. De första mätningarna startar till sommaren och i november placeras en liten landare på kometen.

Forskarna vill bland annat studera kometen för att få mer information om hur vårt solsystem kom till.

– Det är byggblock som blev över från solsystemets bildande och de har legat i ett moln väldigt långt från solen så man tror att de är nästan opåverkade. Därför blir det en tidsresa. Det är en helt unik möjlighet, säger Hans Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista