Sven-Erik Bucht, Roland Kemppainen och Bengt Niska (S). Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio

Bucht vill se fler gruvor i Norrbotten

1:39 min

Riksdagsledamoten och socialdemokraten Sven-Erik Bucht anser att det finns plats för fler gruvor i Norrbotten. Tillsammans med före detta kommunalrådet i Pajala, Bengt Niska, går han nu ut och manar till balans i gruvdebatten – där han anser att ja-sidan har varit för tyst.

Sven-Erik Bucht menar att gruvor har skapat välstånd i Norrbotten under en lång tid och kommer även göra det i framtiden.

– Gruvnäringen och våra råvaror är en möjlighet för Sverige och den möjligheten får vi inte missa.

Debatten om att gruvorna knuffar bort rennäringen förstår inte riksdagsmannen Bucht och menar att det får plats fler gruvor i Norrbotten.

– Jag tror att det att lösa. Totalt sett i landet så upptar de 20 500 hektar, golfbanorna 28 500 hektar och rennäringen har i rennäringslagen 22 miljoner hektar. Jag är övertygad om att de finns plats för alla.

En som har erfarenhet av en gruvetablering är före detta kommunalrådet i Pajala, Bengt Niska (s):

– Den resan har varit väldigt snabb men har påverkat samhället till att inte bli en utdöende kommun. Pajala har blivit en industrikommun som kommer att överleva och som har gått igenom stora förändringar.

Sven-Erik Bucht (s) vill nu att fler kommuner ska gå samma väg som Pajala.

– Det behövs fler gruvor i Norrbotten. Jag hoppas verkligen att det blir en gruva i Jokkmokk, jag hoppas också på Älvsbyn och jag vet att det prospekteras i Överkalix. Får man de här på plats så skapar det sysselsättning, industriell utveckling och skapar tjänsteföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista