Magnus Eriksson. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Varning för skenande metallpriser

"Det är katastrofalt"
1:36 min

Det kommer varningssignaler om baksidorna av det avtagande intresset för att leta efter nya gruvor. Något som kan koma att drabba bland andra ståltillverkaren SSAB.

– Katastrofalt skulle jag säga för egentligen skulle man behöva hitta de hör fyndigheterna som kommer behöva vara i drift om fem-tio år. Det faktum att prospekteringen gick ner så mycket som den gjorde 2013 det kommer vara ett frö till höga metallpriser om fem-sex år, säger professorn i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet Magnus Ericsson.

Han varnar nu för skenande metallpriser som kommer att slå hårt mot kunderna till de producerande gruvbolagen.

– Det är ju inte bara bra med gruvor om vi tar Norrbotten som exempel. SSAB får då exempelvis betala väldigt höga priser för sina malmer så att de som använder metallerna drabbas ju av det här, säger han.

Inte sedan 2001 har Bergsstaten fått in så få ansökningar om att få söka efter nya gruvfyndigheter i Sverige som under förra året. En global trend, extra tydlig i Europa, som beror på att prospekteringsbolagen fått svårare att hitta kapital. Magnus Ericsson tror även att en metall-prisboom kan komma att påverka de redan idag blomstrande gruvkommunerna om ännu fler arbetstillfällen skapas.

– En ny gruvboom och det är ju trevligt kan man säga. Men det är ju mycket bättre om man kan ha en jämn utveckling. Det är svårt för kommunerna och Norrbotten och Västerbotten i sin helhet att planera dom här svängningarna och hantera bostadsfrågor och så vidare, säger Magnus Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".