Foto: Sang Tan/TT.

Sms får unga att röra på sig

"Rör på fläsket din lata häxa"
11 min

Ny forskningsstudie från Luleå tekniska universitet visar att mobilanvändning kan locka ungdomar att bli fysiskt aktiva.

Ungdomarna i studien fick jobba två och två och skulle stötta varandra en gång om dagen med ett sms. De skulle också via sms rapportera hur många meter de rört sig, något som räknades fram av en stegräknare.

De som deltog i försöket rörde sig klart mera än den kontrollgrupp som inte nyttjade sms på det här sättet. Ett mönster som även höll i sig efter försöksperioden. Idén om att använda sig av sms kom från ungdomarna själva.

En 15-åring bör röra på sig 60 minuter per dag, i form av att promenera, springa, cykla eller annat aktivitet. Det är dock bara 11 procent som klarar den rekommendationen, något som visar på vikten av att öka ungdomars fysiska aktiviteter.

Anna-Karin Lindqvist, sjukgymnast och forskare vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå Tekniska Universitet ser ett växande problem med att ungdomarna blir stillasittande men menar att den nya tekniken faktiskt kan vara ett hjälpmedel att ändra på det.

– Det fanns mycket humor i de sms som skickades mellan ungdomarna, men också mycket värme och engagemang, berattar Anna-Karin Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".